16 januari 2016

Hetsätning

body image mat

Doktorn inom mig säger att jag troligtvis lider av hetsätning. Det finns så många tecken som pekar mot det hållet.
 
Under skollunchen när alla ätit upp sin portion och de känner sig mätta vill jag oftast ha mer och behovet är starkt. Det är inte för att jag är hungrig men det finns ett sug som startar när jag börjar äta. Dock kan jag oftast hejda mig för alla runtomkring mig är redo att gå.
 
Jag brukar tänka för mig själv: Hur i hela friden kan de känna sig mätta och belåtna medan jag måste sitta här och övertala mig själv från att inte ta mer mat?
 
Samma sak händer när jag blir bjuden på fika eller godis. Jag tar så mycket som det anses av en person att göra utan att hen verkar glupsk. Men fikat är som en trigger, när jag ätit en bulla eller kaka sätts ett enormt sötsug (större än det jag kände innan jag smakade på fikat) igång och jag får anstränga mig extremt mycket för att inte ta en bit till. Helst hade jag velat äta upp hela kakfatet men att visa hyfs kan jag, det är inte så jag har blivit uppfostrad. Ibland tar jag en kaka till, känner ett stick i magen av misslyckande och ibland klarar jag av att fokusera på annat och härda mig förbi längtan av det söta i munnen. Om jag mot förmodan skulle äta så mycket att jag börjar må illa känner jag istället ånger, ibland även ångest. 
 
Middag, känner samma sak som under lunchen. Trycker bort känslan genom att fara och träna eller lägger fokus på läxor. Ibland orkar jag inte kämpa emot och tar en portion till. Känner ångest, jag var inte hungrig, bara sugen.
 
Sedan kommer kvällen som är värst. Oftast är det under kvällen jag känner att jag "tappar kontrollen" och äter okontrollerat. Ibland viker jag mig totalt och äter vad fan som helst och får sedan magont. Andra gånger kämpar jag mig igenom suget genom att inte äta någonting alls för om jag börjar, kan jag inte sluta.
 
 
Såhär är det konstant för mig och jag får en känsla av att någonting är fel. Såhär ska det inte vara. Frågan jag ställer då till er är: Hur ska jag få det att försvinna? 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress